wordle_logoWordle je алат који омогућава брзо креирање кључних речи или истицање речи које се у одређеном тексту најчешће појављују (креирање “облака речи”). За коришћење овог алата није потребна регистрација, а речи се могу уписивати и ћирилицом и латиницом.

Кључне речи можемо унети сами, а  уколико желимо да истакнемо речи које се најчешће појављују у неком тексту, потребно је да унесемо интернет адресу на којој се жељени текст налази.

wordle1

Овако изгледа креирани облак речи када речи сами унесемо (унете речи су називи алата описаних на овом блогу):

wordle2

Уколико упишемо интернет адресу одређеног текста, креирани “облак речи” може изгледати овако:

wordle3

Помоћу опција Font, Layot и Color можемо мењати врсту фонта, положај и боју речи и позадине. На располагању нам је већи избор фонта ако речи уносимо латиницом.

Оно на шта морамо обратити пажњу јесте то да уносимо само појмове који се састоје од једне речи. Уколико унесемо појам који се састоји од две или више речи, те речи ће бити растављене, неће деловати као једна целина, што може довести до збуњивања ученика.

Након што креирамо свој облак речи, можемо га отворити у новом прозору, одштампати или сачувати у јавној галерији. Ако се одлучимо за чување у јавној галерији, добићемо код помоћу кога креирани облак речи можемо да уградимо на блог или веб-сајт. Ипак, помоћу добијеног кода облак речи није могуће уградити у вордпрес. Најбоље је искористити неки од програма за снимање екрана и направити слику. Тако креирану слику можемо поставити на вордпрес блог или је унети у презентацију или неки други наставни материјал.

Један од примера примене овог алата у настави јесу кључне речи о саобраћају, намењене ученицима 2. разреда основне школе.

wordle4

Овај пример треба да послужи само као инспирација за коришћење овог алата. Кључне речи могу креирати наставници, а то може бити и одличан задатак за ученике. На тај начин ће се постепено навикавати да одвоје битно од небитног, а креиране кључне речи им могу послужити као подсетник приликом учења.

Advertisements

About alatizaeucenje

Алати за е-учење је блог место посвећено свим учитељима и наставницима који желе да унапреде своју наставну праксу, учине је квалитетнијом и занимљивијом. Краћи описи алата за електронско учење и примери из праксе треба да послуже као идеје и инспирације за њихову примену у настави.

7 responses »

 1. Italijanski online каже:

  Kod mene se ne vide primeri:(

  • alatizaeucenje каже:

   Примере сам поставила у виду слика, пошто нисам могла облак речи да уградим у чланак (ембед код није прилагођен за вордпрес). Не би требало да постоји проблем са сликама.
   Не знам који интернет прегледач користите, можда да покушате преко неког другог. Ја сам сада проверила преко експлорера и мозиле, све функционише.

 2. Italijanski online каже:

  Sad je u redu. Koristim Operu, verovatno je bio neki problem pri učitavanju stranice…

 3. Ana Milovanovic каже:

  a kako da pocnem da pravim

 4. alatizaeucenje каже:

  Да бисте започели са креирањем, морате отићи на http://www.wordle.net/, а затим у поље за унос текста (приказано је на првој слици у чланку) уносите речи једну испод друге. Након тога кликните на опцију GO (такође се види на првој слици, налази се испод речи које ћете унети). Након тога можете користити опције Font, Layot и Color да додатно уредите оно што сте креирали.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s