На недавно одржаном вебинару који је организовала заједница “Образовно окружење-професионални развој” представљен је веома симпатичан алат, воки. То је алат који служи за креирање аватара и снимање говора и налази одличну примену у настави. Током вебинара наведени су неки од примера како се воки може користити у настави, посебно када је реч о настави страног језика. Међутим, током вебинара су показани и примери како се овај алат може искористити у раду са ученицима 1. разреда, а велики број колега који је пратио овај вебинар, одмах је пронашао идеју за примену овог занимљивог алата у својој настави, са својим ученицима. Презентацију са вебинара можете погледати овде, а упутство које ће вам помоћи у коришћењу овог алата налази се овде.

Коришћење овог алата је потпуно бесплатно, али ако желите да искористити воки учионицу, мораћете да платите. Ипак, и поред тога што воки учионица није бесплатна, бесплатни налог који добијамо након регистрације је довољан да креирамо велики број занимљивих аватара преко којих ће се ученици представити, представити одређене наставне садржаје, постављати питања једни другима.

Воки је алат који се ученицима веома допада. Подстиче развој говора, утиче на богаћење речника, доприноси смањењу “страха од јавног наступа”. Осим тога, воки развија и ученичку креативност која се исказује како кроз креирање аватара, тако и кроз осмишљавања текста који ће испричати.

Оно што треба имати на уму јесте то да текст не сме трајати дуже од једног минута. Можемо га снимити онлајн, директно у оквиру налога,  а можемо га снимити и раније, сачувати на свом рачунару, па касније унети у креирани аватар. Креиране аватаре можемо поделити путем социјалних мрежа, директног линка, али и уградити на свој блог или веб-сајт.

Један од примера примене овог алата у 4. разреду јесте представљање одређених угрожених животиња у Србији. На овај начин су ученици упознавали своје другове из разреда са разлозима због којих је одабрана животињска врста угрожена.

Ученици првог разреда су воки искористили да упозоре на опасности које се могу догодити ако се не понашамо опрезно са струјом, ватром и водом.

Advertisements

About alatizaeucenje

Алати за е-учење је блог место посвећено свим учитељима и наставницима који желе да унапреде своју наставну праксу, учине је квалитетнијом и занимљивијом. Краћи описи алата за електронско учење и примери из праксе треба да послуже као идеје и инспирације за њихову примену у настави.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s