За разлику од Фејсбука и Твитера који су примамљиви, али представљају јавне друштвене мреже, Twiducate представља друштвену мрежу намењену искључиво наставницима и ученицима.

tviducate

twiducate1Наставник може отворити свој налог на овој друштвеној мрежи, а онда пријавити и своје ученике. Ученици не морају поседовати имејл адресе да би приступили овој мрежи, потребно је само да упишу код школе и лозинку које креира њихов наставник. Тако наставник добија свој виртуелни разред са којим може да комуницира на различите теме, упућује га на истраживачки рад, али и ученици добијају свакодневну наставничку помоћ и додатна објашњења и упутства. Посебно је занимљиво то што је ова друштвена мрежа потпуно затворена  и може се рећи да представља приватну друштвену мрежу наставника и ученика.

Уколико не желе, наставник и ученици не морају постављати своје фотографије, већ могу одабрати неку од слика из аватара.

Корисници ове друштвене мреже најчешће ће користити неколико могућности: писање јавних порука, упућивање на линкове и објављивање важних догађаја помоћу календара.

twiducate2

Прву могућност наставник може искористити тако што ће поставити одређено питање на које ће ученици одговарати. Тако ће проверити да ли су ученици разумели одређени наставни садржај или постоје извесне нејасноће. Исто тако, наставник може и написати неку реч и тражити од ученика да је протумаче. На тај начин је могуће направити мали речних непознатих речи и израза. Такође,  и ученици могу постављати питања наставнику ако им неки део наставног садржаја није најјаснији или су наишли на проблем током решавања неког задатка.

Помоћу букмарка наставник може упутити ученике да истраже поједине интернет ресурсе тако што ће поставити линк ка њима или може поставити линк ка одређеној фотографији коју ће ученици тумачити. Наравно, и ученици могу корисне линкове препоручивати својим друговима из одељења.

kalendar1Календар је веома корисна опција коју наставник може искористити за обавештавање ученика о важним догађајима. Може их подсетити на предстојеће провере знања или одлазак на ексурзију. Поред назива догађаја и датума његове реализације, наставник може уписати и његов детаљнији опис. Тако ће ученици у сваком тренутку имати увид у предстојећа дешавања.

Twiducate поседује и причаоницу (чет) у којој наставник може да организује групне консултације или одељенско квиз-такмичење.

Ово су само неке од идеја за примену друштвене мреже Twiducate у настави, које треба да послуже као инспирација наставницима. Сваки наставник ће сам проценити на који начин може ову друштвену мрежу искористити и како ће организовати свој виртуелни разред.

Advertisements

About alatizaeucenje

Алати за е-учење је блог место посвећено свим учитељима и наставницима који желе да унапреде своју наставну праксу, учине је квалитетнијом и занимљивијом. Краћи описи алата за електронско учење и примери из праксе треба да послуже као идеје и инспирације за њихову примену у настави.

3 responses »

  1. duskoperinski каже:

    Одлична можност за виртуелна училница. Денес им претставив на учениците како може да пристапуваат и да работаат, беа воодушевени. Се надевам дека ќе ја зголемам мотивацијата кај нив и ќе имам подобри резултати. Нестрпливо очекувам.

  2. alatizaeucenje каже:

    Душко, надам се да у твојој виртуелној учиници све иде по плану. У мојој је тренутно у току припрема за писмени задатак из математике и ученици, за сада, веома добро реагују на нову учионицу.

  3. Biljana Radović каже:

    Simpatično i korisno. Samo… oko ekskurzije se ne treba truditi. Ne treba im podsetnik. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s