Википедија је, свакако, прва асоцијација свима нама када неко помене вики алат. Појединачне чланке написане на Википедији може да напише само један аутор, али у њиховој изради може да учествује и више особа. Управо то је суштина вики алата, јер је он првенствено намењен сарадњи, заједничком раду на одређену тему. Међутим, овај алат може искористити и појединац како би обрадио и представио одређену тему.

viki1

Пример једног таквог самосталног рада налази се овде.

Вики као алат за сарадничко и вршњачко учење може наћи одличну примену у настави. За ове потребе може се искористити wikispaces. Потребно је да отворимо налог, креирамо потребне странице и позовемо ученике. Ученици ће одговарајућим страницама моћи да приступају и од својих кућа, што је додатна предност овог алата.

Како овај алат има и опцију Дискусија, ученици могу да се договарају током рада на заједничком задатку, допуњавају и коригују једни друге. Осим текста, на предвиђену страницу могу да уносе слике, аудио и видео-записе, линкове ка другим занимљивим садржајима који су везани за тему коју обрађују.

Када је реч о групном облику рада, често се дешава да сви чланови групе не учествују у раду, а наставнику је тешко да процени труд, залагање и допринос сваког члана појединачно. Вики алат превазилази ове недостатке, јер помоћу опције Историја наставник има потпуни увид у рад сваког члана групе.

Wikispaces је своју примену нашао и у 3. разреду основне школе. Ученици две основне школе (ОШ “Жарко Зрењанин” из Новог Сада и ОШ “Ђура Јакшић” из Орешковице) су о старим занатима учили једни од других.

viki2

Њихови радови налазе се на http://starizanati.wikispaces.com/

Advertisements

About alatizaeucenje

Алати за е-учење је блог место посвећено свим учитељима и наставницима који желе да унапреде своју наставну праксу, учине је квалитетнијом и занимљивијом. Краћи описи алата за електронско учење и примери из праксе треба да послуже као идеје и инспирације за њихову примену у настави.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s